05 Δεκ Αναγνωρίζοντας την τριχόπτωση
Τα μαλλιά μας πέφτουν κι ανανεώνονται διαρκώς με τον εναλλασσόμενο κύκλο ανάπτυξης όπου γίνεται σε τρία στάδια, το στάδιο ανάπαυσης, πτώσης και ανάπτυξης. Οι λόγοι που μπορεί να υπάρχει τριχόπτωση οφείλονται κυρίως σε κάποια ορμονική αλλαγή ή διαταραχή, στην κληρονομικότητα, το παρατεταμένο στρες, σε κάποια φαρμακευτική αγωγή, μια έντονα ελλιπής δίαιτα και φυσικά η εποχιακή τριχόπτωση που παρατηρούμε κάθε φθινόπωρο και άνοιξη. Η τελευταία είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία που δεν θα πρέπει να μας προβληματίζει.
Τι γίνεται όμως με όλους τους υπόλοιπους λόγους;
Τα συμπτώματα τριχόπτωσης που θα πρέπει να παρατηρήσεις είναι όταν τα μαλλιά σου εξασθενούν, αποδυναμώνονται και ο αριθμός των τριχών που χάνονται αυξάνεται σε κάθε λούσιμο παραπάνω από το φυσιολογικό, το οποίο αυτό ορίζεται σε περίπου 80 με 100 τρίχες την ημέρα. Επιπλέον θα παρατηρήσεις τα μαλλιά σου στην κορυφή του κεφαλιού να γίνονται πιο λεπτά.
Τα είδη τριχόπτωσης ξεχωρίζουν από την αναστρέψιμη τριχόπτωση και μη.
Η πιο δύσκολη να αντιμετωπιστεί λοιπόν, αυτή που λέμε μη αναστρέψιμη είναι αυτή που οφείλεται στην ανδρογενετική αλωπεκία η οποία παρατηρείται όταν οι ολοκληρωμένες τρίχες εξασθενούν και μετατρέπονται σε χνούδι, συρρικνώνοντας έτσι τον κύκλο ανάπτυξης με αποτέλεσμα να παράγονται όλο και πιο λεπτές τρίχες από τα τριχοθυλακια μέχρι να γίνουν εντελώς ανενεργά. Στις γυναίκες όταν συμβαίνει αυτό δεν οδηγεί σε ολική απώλεια αλλά μπορεί την περίοδο της εμμηνόπαυσης να παρατηρήσουμε αισθητή διαφορά.
Για να είναι τα μαλλιά μας υγιή χρειάζεται να αναπτύσσονται σε ένα υγιές δέρμα ώστε να μπορούν τα αιμοφόρα αγγεία να μεταφέρουν αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά στις ρίζες των μαλλιών. Ένα scrub για το δέρμα του κεφαλιού δύο φορές τον μήνα περίπου θα σε βοηθήσει σε αυτό και στην συνέχεια κάποια σκευάσματα που θα προμηθευτείς από τον ειδικό θα μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην ενδυνάμωση και στην ανάπτυξη της τρίχας σου λειτουργώντας προληπτικά κατά της τριχόπτωσης. Οι τρόποι αντιμετώπισης και τα σκευάσματα θα πρέπει να εξασφαλίζουν την μικροκυκλοφορία στην περιοχή των τριχοθυλακιών ώστε να εισχωρούν οι δραστικές ουσίες και να προστατεύουν τη ρίζα της τρίχας από τους παράγοντες που οδηγούν στην τριχόπτωση.
Σε κάθε περίπτωση όταν παρατηρείς μια αλλαγή στην υφή και πυκνότητα των μαλλιών σου μην παραλείψεις μια επίσκεψη στον γιατρό σου καθώς εκτός από τα παραπάνω αίτια μπορεί να έχει απορυθμιστεί ο σίδηρος σου ή ο θυρεοειδής σου κάτι που σε εμάς τις γυναίκες παρατηρείται συχνά και βλέπουμε όχι μόνο τα μαλλιά μας αλλά και το δέρμα μας και τα νύχια μας να λεπταίνουν. Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και εδώ η παρατήρηση μας βάζει σε θέση να επιλύουμε τα προβλήματα μας στην αρχή τους πριν αυτά διογκωθούν, δώσε λοιπόν στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεται για να αισθάνεται κι να είναι υγιής τόσο εσωτερικά όσο κι εξωτερικά και μην ξεχνάς ότι τα μαλλιά μας έχουν χαρακτηριστεί ως το στέμμα του κεφαλιού μας και όχι τυχαία.